Børn i bilen og autostole

Børn i bilen og autostole

Børn i bilen og autostole

Lovgivningen vedrørende autostole kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i, og det kan virke en smule fjollet, at der skal være så mange regler, men det er simpelthen for at sikre at dit barn er optimalt beskyttet under køreturen. Vi har lavet en lille oversigt her vedrørende reglerne i forhold til at have et barn med i bilen, og hvordan og hvorledes det nu lige hænger sammen med de der autostole. 

 

Der er nogle grundlæggende regler vedrørende autostole og det at køre med et barn i bilen:

 

  1. Børn under 135 cm skal være spændt fast i bilen og udstyret skal være godkendt og passe til barnets vægt og højde
  2. Føreren af bilen har ansvaret for, at børn under 15 år er spændt korrekt fast i bilen, og ellers vil det koste et klip i kørekortet og en bøde.
  3. Du skal huske at kigge efter ECE-mærket og de to første cifre i talrækken ved mærket. Tallet skal enten starte med 03 eller 04 (som ECE 44-03 eller 44-04), eller også skal mærket hedde ECE-R-129. Dette betyder, at autostolen er godkendt. I-Size betyder også, at autostolen er godkendt og gives kun til autostole med Isofix. Hvis du har Isofix-beslag i bilen, (det har de fleste nyere biler) så er risikoen for at fejlmontere autostolen mindre. 
  4. Det er vigtigt at autostolen monteres korrekt, så læs brugsanvisningen grundigt.
  5.  Selen skal altid være strammet godt ind, for ellers kan du risikere, at den ikke holder dit barn fast, hvis der skulle ske en ulykke. Selen skal sidde korrekt, hvilket vil sige, at den skal sidde foran kroppen og hen over skulderen. Selen må heller ikke være snoet. 
  6. Autostolen kan placeres både på bagsædet og på forsædet, men det er ulovligt at montere en bagudvendt autostol på forsædet med en aktiv airbag. En fremadvendt autostol må gerne monteres på forsædet med en aktiv airbag, men det anbefales dog, at man undlader at placere et barn på under 140 cm på forsædet med en aktiv airbag, og forsædet skal gerne køres helt tilbage. 

Det anbefales at investere i en bagudvendt babystol, da denne type autostol sørger for, at der er mindre risiko for skader på nakken, hvis der skulle ske et sammenstød. Autostolen til babyer, der vejer mellem 0 – 13 kg, kan bruges fra, at barnet er nyfødt. Når barnets hoved stikker op over kanten på stolen, eller hvis vægtgrænsen er overskredet, så er det tid til at investere i en større autostol, som er beregnet til børn mellem 1 og 4 år, og hvor vægtgrænsen ligger på mellem 9 til 18 kg. Dog går nogle autostoles vægtgrænse helt op til 25 kg. Når barnet så er vokset ud af denne form for autostol, som ofte sker omkring 3 – 4 års-alderen, så hedder alderen mellem 4 og 10 år, og vægtgrænsen ligger mellem 15 – 36 kg - her skal autostolen så skiftes ud med en selepude, som gerne har et ryglæn.

 

Du kan udforske vores brede udvalg af autostole her

 

Vil du vide mere om dit barns sikkerhed i bilen og anvendelse af autostole, så kan du læse mere på Sikkertrafik.dk’s hjemmeside ved at klikke her.

få nyhedsbrevet

Til toppen