Fastelavn er mit navn...

Fastelavn er mit navn...

Fastelavn er mit navn...

Fastelavnssøndag ligger hvert år syv uger før påskedag, hvilket betyder at dagen ligger mellem d. 1. februar og d. 7. marts. I 2019 ligger fastelavnssøndag d. 3. marts. 

 

Fastelavn har været en tradition i Danmark i mange år, og vi kender det nok bedst som en fest for børnene, hvor de klæder sig ud, slår katten af tønden og hvor kattekongen og -dronningen bliver kåret. Sådan har fastelavn dog ikke altid været – fastelavn er egentlig en markering af, at fasten inden påske, som varer 40 dage, skal begynde, og indtil langt op i 1800-tallet var fastelavn en fest for de voksne, som klædte sig ud, drak og festede. De voksne klædte sig ud som bjørne, djævle og andre skræmmende skikkelser for at skræmme det onde væk. I dag er traditionen blevet noget hyggeligere, og børnene klæder sig ofte ud som eksempelvis prinsesser og superhelte. 

 

I gamle dage havde man mange af de samme traditioner, som vi også har i dag - dog var disse traditioner noget mere uhyggelige dengang. I gamle dage slog man for eksempel også katten af tønden, men der var det altså en levende kat, som blev puttet i tønden. Dette gjorde man, da katten dengang symboliserede ondskab og ved at slå katten ihjel inde i tønden, troede man på, at man kunne fordrive det onde. 

Dengang havde man også fastelavnsris, som dog havde en meget anderledes funktion end den dag i dag. Nu om dage forbindes fastelavnsris med noget hyggeligt, og børnene pynter dem ofte selv, men før i tiden blev grenene brugt til at slå hinanden med for at uddrive synderne fra kroppen og sjælen. 

 

Det er tradition, at børnene til fastelavn går fra dør til dør og rasler, hvilket vil sige, at de synger fastelavnssange og rasler med sparegrise eller dåser i håbet om at få en mønt for sangen. Sangen kan eksempelvis være: ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”

 

Fastelavnssøndag og fastelavnsmandag er typisk de dage, hvor katten bliver slået af tønden i skoler, børnehaver osv. I denne sammenhæng bliver der oftest kåret en kattekonge og -dronning. For at blive kattekonge skal man slå det vigtigste stykke af tønden af (ofte bunden som frigiver al slikken, pynten osv. indeni tønden), og ofte er kattedronningen den, som ellers har fået slået mest af tønden. 

 

Når børnene skal ud og rasle, og de skal slå katten af tønden i skolen eller fritidsordningen, så skal de traditionen tro klædes ud. Hvis du ikke ved, hvilket kostume dit barn skal have på til fastelavn, så finder du herunder populære udklædninger til fastelavn, så at du kan blive inspireret.

 

Prinsesse

 

Rigtigt mange små piger drømmer om at blive prinsesser, og derfor er fastelavn en oplagt mulighed for at lade dem føle sig som prinsesser i fine kjoler og med diademer som prikken over i’et. 

 

 

Superhelt

 

Ligesom mange piger ønsker at være prinsesser, er der rigtigt mange drenge, som drømmer om at være superhelte som Spiderman eller Batman.

 

 

De uhyggelige

 

Selvom fastelavn har bevæget sig langt væk fra de oprindelige, dystre traditioner, så findes der stadig rigtigt mange fine, uhyggelige kostumer til børnene som for eksempel hekse-kostumer og vampyr-kostumer.

 

 

Der var engang

 

Eventyr har altid været en genre, som har været elsket af børn verden over. Med et yndigt fe-kostume eller et sejt ridder-kostume kan børnene være en del af deres helt eget eventyr til fastelavn.

 

få nyhedsbrevet

Til toppen