Lær dit barn at cykle

Lær dit barn at cykle

Lær dit barn at cykle

At lære sit barn at cykle kræver megen tid, overskud og tålmodighed, og det kan samtidig være svært at gennemskue, hvad man skal være opmærksom på, når barnet skal cykeltrænes. Dette har Sikkertrafik.dk lavet en oversigt over, så at man som forælder får sendt sit barn trygt afsted i trafikken. Vi har kogt hovedpunkterne ned til den nedenstående oversigt, men ønsker du at få yderligere oplysninger og uddybende råd så gå ind på Sikkertrafik.dk’s hjemmeside.    

 

Træn ofte med dit barn

Jo oftere du giver dig tiden til at træne cykling med dit barn, jo hurtigere vil dit barn føle sig sikkert på cyklen.  

 

Start ud med en løbecykel

En løbecykel er en form for tohjulet cykel uden pedaler, hvor barnet ”cykler” ved at sidde på sadlen og bruge benene til at komme fremad. Løbecyklen er det perfekte hjælpemiddel til at træne dit barns balance, koordination og reaktionsevne, før det skal øve sig i at cykle på en almindelig cykel uden støttehjul. 

 

Loven

Dit barn skal mindst være 6 år inden det alene må begive sig ud i trafikken på cykel. Op til at barnet bliver 6 år, må det køre i trafikken med en person, der er mindst 15 år. En cykel skal have det helt rigtige, lovpligtige cykeludstyr, som indebærer reflekser, bremser, ringeklokke, cykellygter og cykellås.

 

 Lær dit barn at bruge cykelhjelm

For at sikre at dit barn ikke kommer slemt til skade med hovedet, hvis der skulle forekomme et styrt, så skal du investere i en cykelhjelm. Det er en god idé selv at bære cykelhjelm, når I cykler sammen, for at være et godt eksempel for barnet. Hjelmen skal sidde så stramt, at den ikke kan rykkes ned i nakken, og remmene skal samles under ørerne og ikke nede ved hagen.

 

Cyklen

Cyklen må ikke være for stor til dit barn, da det kan gøre barnet utrygt. Dit barn skal kunne sidde på cyklen og nå jorden med begge fødder.

 

Husk reflekser

For at dit barn skal være nemt at se i trafikken, skal du sørge for, at der er reflekser på barnets cykel og også gerne på tøj og hjelm.  

 

Træn balance

Lad barnet trille afsted på sin cykel, så at det kan få en fornemmelse af, hvordan balancen skal være. Hvis dit barn er en smule usikker på cyklen, kan du binde et kosteskaft eller lignende til cyklen, som du kan holde fast i, og dermed hjælpe barnet lidt med at holde balancen. 

 

Træn et roligt og behageligt sted væk fra trafik

Sørg for at træne et sted med rolige omgivelser og få forstyrrelser, så at du og dit barn kan have fuld fokus på træningen. Af sikkerhedsmæssige årsager er det også vigtigt at starte ud med cykeltræningen et sted, hvor der ikke er megen trafik. 

 

Lær dit barn at give tegn

Når dit barn føler sig nogenlunde sikker på cyklen, kan I begynde at øve at give tegn. Start forsigtigt ud da det kan være udfordrende for dit barn at cykle og samtidig skulle løfte den ene hånd fra styret. 

 

At cykle i trafikken

Fortæl dit barn hvad det skal være opmærksom på ude i trafikken, som at man skal holde øje med biler, der kommer bagfra, når man kører udenom en parkeret bil og lignende. Fortæl også om hajtænders betydning, og hvordan man kører over i de forskellige kryds. 

 

 

 

Læs mere på Sikkertrafik.dk

få nyhedsbrevet

Til toppen