Sådan undgår du at få et kræsent barn

Sådan undgår du at få et kræsent barn

Sådan undgår du at få et kræsent barn

Det kan være en rigtig svær udfordring at have et barn, som er kræsent. Det kan give udfordringer i forhold til madindkøb, i forhold til om barnet får det næring, som det skal have, samt i forhold til sociale arrangementer hvor mad indgår. At skulle forholde sig til disse ting kan give grå hår på hovedet, og derfor giver vi her nogle fifs til, hvordan I som forældre håndterer og undgår at få et kræsent barn. Vores råd er bygget på Fødevarestyrelsens anbefalinger.

 

For det første så er det vigtigt, at du som forælder tænker over, hvordan din egen tilgang til maden er, og hvordan du omtaler den. Hvis du kritiserer maden og rynker på næsen af forskellige retter eller madvarer, så vil dit barn med al sandsynlighed gøre dig kunsten efter og nægte at indtage den pågældende ret eller madvare. Tal positivt om maden og gør det til en god oplevelse for barnet at smage på den. 

 

Du må ikke tvinge dit barn til at spise. Det er almindeligt for børn at undgå specifikke madvarer i perioder, så her skal du tilbyde barnet sunde alternativer til den pågældende madvare. Her er det vigtigt at understrege, at det skal være et sundt alternativ til madvaren og ikke slik, kage eller andre sukkerholdige ting. Tilbyd den madvare, som barnet undgår, til barnet nogle gange om ugen, og med tiden skulle barnet gerne få lysten til madvaren igen.

 

Hvis dit barn nægter at røre sin mad så lad vær med at gøre et stort problem ud af det. Hvis barnet ikke spiser særligt meget af et bestemt måltid, så skal det nok spise mere af et andet måltid senere. Børns appetit er svingende, så dette er blot helt naturligt. Tilbyd ikke barnet slik eller andre søde sager for at være sikker på at barnet får noget at spise. Det kan hurtigt blive en dårlig vane, og det tager appetitten fra barnet, så at lysten til den sunde mad forsvinder. Brug heller aldrig søde sager som belønning for, at barnet har et spist et måltid.

 

Sørg for en god stemning omkring mad og det at spise. Der skal gerne være en god stemning ved spisebordet under måltiderne og tag gerne barnet med ud i køkkenet, når der skal laves mad. Dette giver barnet et bedre forhold til maden, og det gør det mere spændende for barnet at spise en ret, når det har set, hvordan det er blevet til. 

 

Du bør ikke give dit barn mellemmåltider for tæt op ad hovedmåltiderne. Barnet skal gerne spise mest under hovedmåltiderne, så det er ikke godt, hvis appetitten er blevet stillet midlertidigt med et mellemmåltid. 

 

Hvis barnet insisterer på kun at spise den samme slags mad morgen, middag og aften så lad for en stund vær med at købe ind til netop denne slags mad og gør meget ud af at introducere barnet for andre former for sund mad.

 

Vil du vide mere om børn og unges kost så gå ind på Fødevarestyrelsens portal www.altomkost.dk, hvor du også kan læse mere om, hvordan du undgår, at dit barn bliver kræsent.  

få nyhedsbrevet

Til toppen